Quina qualitat té l’aigua de Barcelona?

L’aigua que es distribueix a les cases de Barcelona i la seva àrea metropolitana es pot beure amb total normalitat, ja que ofereix una garantia sanitària total. La qualitat és regulada per diversos agents i legislacions que controlen més de 50 paràmetres diferents de l’aigua mitjançant milers de proves a l’any, de manera que no es deixa res a l’atzar.

Sota quina normativa es regula la qualitat de l’aigua de Barcelona?

L’aigua de consum de tots els països de la Unió Europea es regula sota la Directiva 93/83/CE, que pren com a base les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A Espanya aquesta directiva s’articula mitjançant el Reial decret 140/2003, que estableix el control de 53 paràmetres de l’aigua per a determinar la seva qualitat microbiològica, fisicoquímica, organolèptica i radiològica.

Com es controla la qualitat de l’aigua que consumim?

Aigües de Barcelona duu a terme tots els controls que estableix la legislació vigent, així com uns altres d’addicionals, al seu laboratori especialitzat, on treballa personal altament qualificat i expert en biologia, química orgànica i inorgànica, cromatografia, determinació de metalls, etc. Al llarg de l’any es prenen més de 100.000 mostres diferents.

Aigües de Barcelona va ser la primera empresa d’Espanya i de les primeres del món que va obtenir la certificació ISO 22.000 de seguretat alimentària per a la producció i distribució d’aigua per al consum humà.

Paral·lelament, diferents organismes de la Generalitat de Catalunya fan proves per vigilar que l’aigua és totalment segura per al consum. En aquests exàmens de l’aigua s’analitzen 53 paràmetres, que suposen uns 140 compostos i microorganismes, cadascun amb uns paràmetres màxims que no es poden sobrepassar.

El paper del clor en la desinfecció de l’aigua

Si has notat un lleu sabor o olor de clor en l’aigua que surt de la teva aixeta, no te n’has de preocupar, ja que no es tracta d’un problema per a la salut. Normalment això ocorre després de fer algun canvi o ajust a les plantes de tractament o en el sistema de distribució.

De fet, la cloració de l’aigua potable representa un avanç molt important per a prevenir i eradicar malalties de diversos tipus. Es tracta del desinfectant d’aigua més utilitzat al món (recomanat per l’OMS), ja que ofereix una fiabilitat total a l’hora d’eliminar tots els microorganismes nocius per a la salut.

Les normatives que t’hem presentat anteriorment estableixen que la concentració de clor en l’aigua ha de ser inferior a 1 mg per litre. En l’aigua de Barcelona aquest valor sol ser de 0,2 mg per litre.

Tenint en compte que el clor desapareix després de passar un temps en l’aigua o per la temperatura, entre altres factors, al llarg del recorregut fins a les cases es dosifiquen petites quantitats de clor si es detecta que el nivell és inferior al recomanat. Malgrat que no representa cap risc, si vols millorar l’olor o el sabor de l’aigua pots posar-la en una gerra de vidre oberta i deixar-la en repòs una mitja hora perquè s’evapori part del clor. Després d’això, et recomanem que la posis a la nevera.

Comparteix:

Si encara vols saber més...

Descobreix les dades més curioses de l’aigua de Barcelona amb el test que et plantegen alguns dels nostres membres de l’equip.

Cercar per categories