Quin és el consum mitjà d’aigua per persona a Barcelona?

L’aigua és el recurs més abundant del món, encara que només un 3 % és dolça i encara és menor l’aigua disponible per a beure, que representa l’1 % del total. Als països desenvolupats, on amb el simple gest d’obrir una aixeta s’accedeix a l’aigua potable, es tendeix a gastar més del que és necessari, la qual cosa afecta la sostenibilitat del medi ambient.

Però exactament, què significa “més del que és necessari”? Quin és el consum recomanable d’aigua per persona al dia? I quant gastem en l’actualitat a Barcelona? Totes les respostes, a continuació.

El consum d’aigua mitjà i el recomanable

Actualment, la mitjana a Barcelona i la seva àrea metropolitana és de 103,6 litres per persona al dia, 26 litres menys que l’any 2001, fet que parla molt bé de la consideració que han pres els barcelonins els últims anys.

D’aquesta forma, Barcelona té un dels consums d’aigua més responsables entre les grans ciutats del món. Per exemple, la mitjana de ciutats com Madrid (131 litres per persona/dia), Londres (159 litres per persona/dia), Estocolm (178 litres per persona/dia) o Oslo (197 litres per persona/dia) està molt per sobre.

L’ONU estableix un rang de 50 i 100 litres d’aigua per persona al dia com a quantitat necessària per a satisfer les necessitats humanes. En la part variable de la factura d’Aigües de Barcelona segons el teu subministrament d’aigua, els 100 litres representen el segon tram més baix.

En quin moment del dia es gasta més aigua?

Al llarg del dia, la demanda d’aigua varia. Des de mitjanit fins a les 6 del matí, el consum és baix. Augmenta a partir de les 7 h, quan la ciutat es desperta, i es manté fins a migdia per l’activitat industrial. A l’hora de dinar el consum de l’aigua torna a pujar, encara que a la tarda es redueix. A la nit, de les 20 h a les 22 h, és el moment de consum d’aigua més elevat de tot el dia.

Exemples de quanta aigua es gasta en accions quotidianes

Potser el primer pensament que et ve al capdavant és que tu no gastes tanta aigua al dia, ja que 100 litres semblen molts litres. En canvi, si vas sumant el consum d’aigua aproximat que requereixen les següents activitats, pot ser que et sorprenguis:

  • Dutxar-se: 60 litres.
  • Buidar la cisterna del vàter: 10 litres.
  • Mantenir l’aixeta oberta mentre et raspalles les dents (un minut i mig): 18 litres.
  • Descongelar un aliment sota l’aixeta: 25 litres.
  • Banyar-se: 200 litres.
  • Netejar els plats amb l’aixeta oberta tota l’estona: 80 litres.
  • Posar el rentavaixella: 20 litres.
  • Posar la rentadora: 60 litres.


Hi ha moltes maneres de reduir els litres que gastes en les tasques domèstiques. No allargar les dutxes, tancar l’aixeta quan ensabones els plats o per a raspallar-te les dents, descongelar a la nevera o posar la rentadora i el rentavaixella només quan estiguin plens et permetrà estalviar substancialment. Fes-ho pel medi ambient, per tu i per la teva butxaca.

Comparteix:

Si encara vols saber més...

Descobreix les dades més curioses de l’aigua de Barcelona amb el test que et plantegen alguns dels nostres membres de l’equip.

03 febrer 2018

Quin preu es paga a Barcelona per l’aigua domèstica?

La factura de l’aigua està dividida en diversos conceptes que potser no saps d’on surten. Si ets d’aquestes persones que es limiten a veure el total i pagar, t’animem a que llegeixis aquest article en el qual desgranem el preu que es paga a Barcelona.&

Cercar per categories