Puc canviar el tram de consum d’aigua a Barcelona?

La part variable d’una factura de l’aigua s’organitza en 5 trams diferents. Estableixen una progressió del consum i del preu, on el tram 1 és aquell en què es paga menys per cada metre cúbic d’aigua i el tram 5, el que més.

El tram que es considera de consum bàsic és el segon, considerant que cada persona necessita 100 litres al dia. Si et trobes per sobre hauries de fer un esforç per a reduir el consum, un esforç que repercutiria positivament en la teva butxaca, però també en la conservació del medi ambient i el cicle hidràulic.

Quins són els trams de consum d’aigua?

Els cinc trams en els quals es divideix el consum de l’aigua i el seu preu són els següents:

  • Primer tram: de 0 a 6 metres cúbics d’aigua al mes. Cada metre cúbic d’aigua costa 0,6189 €.
  • Segon tram: de 6 a 9 metres cúbics d’aigua al mes. Cada metre cúbic d’aigua costa 1,2379 €.
  • Tercer tram: de 9 a 15 metres cúbics d’aigua al mes. Cada metre cúbic d’aigua costa 1,8568 €.
  • Quart tram: de 15 a 18 metres cúbics d’aigua al mes. Cada metre cúbic d’aigua costa 2,4757 €.
  • Cinquè tram: més de 18 metres cúbics d’aigua al mes. Cada metre cúbic d’aigua costa 3,0946 €.

Com reduir el tram de consum?

La millor manera de canviar el tram de consum en el qual et trobes és senzilla: gastar menys. Potser els 100 litres per persona que s’estableixen com a suficients et sonen excessius i penses que no els consumeixes. No obstant això, només cal que sàpigues que amb una dutxa es gasten uns 60 litres o que quan buides la cisterna d’un vàter sense regulador són 10 litres, perquè aquesta concepció canviï. I això sense fer referència a les rentadores o els rentaplats.

Per a reduir-los només s’ha d’usar el sentit comú, que a vegades és el menys comú dels sentits. Banyar-se en lloc de dutxar-se, no tancar l’aixeta mentre et raspalles les dents o descongelar aliments deixant-los sota el doll d’aigua calenta són alguns dels costums que es poden revertir fàcilment i que t’ajudaran a canviar de tram de consum.

Canviar els límits dels trams amb la bonificació per a més de 3 persones

Si en el teu habitatge sou més de 3 persones, Aigües de Barcelona t’ofereix una bonificació. Consisteix a ampliar els límits dels trams de la tarifa de l’aigua per cada persona addicional. Concretament, els increments són de 2 m³ per persona en el primer tram, 3 m³ per persona en el segon tram, 5 m³ per persona en el tercer tram i 6 m³ per persona en el quart tram.


La bonificació també la poden sol·licitar els habitatges amb persones amb una discapacitat superior al 75 % o un nivell III de dependència. Cadascuna d’aquestes comptarà com a doble a l’hora de considerar l’ajuda.

Per què pagues si el teu consum d’aigua és 0?

Si a la teva casa el consum d’aigua és 0, sigui per la circumstància que sigui, et trobaràs en el tram de consum 1 però, com que no has gastat gens aigua, no se’t cobrarà res en la part variable.


Ara bé, això no t’eximeix de pagar la part fixa de la factura en concepte de disponibilitat immediata i accés permanent a l’aigua. Depenent del tipus d’habitatge, és més elevat o menys.

Comparteix:

Si encara vols saber més...

Descobreix les dades més curioses de l’aigua de Barcelona amb el test que et plantegen alguns dels nostres membres de l’equip.

04 febrer 2018

Com sé quin tram de consum de l’aigua em correspon?

En la factura de l’aigua hi ha molts conceptes en els quals la teva actitud d’estalvi influeix poc, ja que es tracta de quotes fixes pel tipus d’habitatge o de taxes que marquen els ajuntaments o la Generalitat de Catalunya.

Cercar per categories