D’on ve l’aigua de l’aixeta de Barcelona?

Obrir l’aixeta i que surti aigua és un gest tan normalitzat en una ciutat com Barcelona que ni tan sols ens genera preguntes. Obrim, regulem la temperatura i tanquem, així de senzill. Tanmateix, darrere d’aquest gest tan familiar hi ha tot un procediment molt interessant de conèixer.
En aquest article t’explicarem d’on ve l’aigua de Barcelona i quins processos passa abans d’arribar a les nostres cases.

Quins rius proveeixen la ciutat de Barcelona?

El riu Llobregat proveeix la major part de l’aigua de la ciutat, concretament els barris del sud-oest. Neix a la serra del Cadí i la seva aigua té alts nivells de minerals perquè creua per Súria, una regió coneguda per les nombroses mines de sal.

El riu Ter, que neix a la comarca del Ripollès, és l’encarregat de proveir els barris del nord-oest de Barcelona. El riu Besòs fa dècades que només subministra una part molt petita d’aigua a la ciutat. També s’usen els aqüífers formats a la conca del Llobregat i del Besòs i, si la demanda ho requereix, s’usa la dessalinitzadora del Prat de Llobregat.

Com se saneja i depura l’aigua abans d’arribar a les aixetes de Barcelona?

L’aigua que entra a la xarxa de proveïment és perfecta des del punt de vista sanitari, així que es pot beure i usar per a cuinar sense cap tipus d’inconvenient. Aigües de Barcelona s’encarrega del subministrament d’aigua potable a totes les llars de la ciutat comtal i de garantir que la qualitat sigui excel·lent segons les autoritats sanitàries.

El procés de depuració de l’aigua es fa en diferents plantes de tractament. L’aigua del Ter es tracta a Cardedeu, mentre que la del riu Llobregat es trasllada a les depuradores de Sant Joan Despí, una de les plantes de potabilització més completes d’Europa, i d’Abrera.

En aquestes plantes s’extreu l’aigua del riu i se segueix un procés de depuració molt complex. Entre moltes altres coses, l’aigua es desarena, es decanta, es filtra, s’allibera de compostos orgànics, virus i bacteris i se’n regulen els minerals. Tot això abans de ser bombada fins als punts on es podrà distribuir cap a les aixetes de les cases.

Aigües de Barcelona aconsegueix produir més de 450.000 metres cúbics d’aigua al dia per a més d’una vintena de municipis gràcies al fet que aquest procés de depuració es duu a terme en pocs segons. De fet, cada ciutadà barceloní consumeix una mitjana de 100 litres diaris, dels quals amb prou feines 2 són per beure.

Esperem que entendre el funcionament i d’on ve l’aigua de l’aixeta de Barcelona t’ajudi a prendre consciència a l’hora de dutxar-te, rentar-te les dents o posar rentadores, i també en la cura de rius que tenim tan a prop.

Comparteix:

Si encara vols saber més...

Descobreix les dades més curioses de l’aigua de Barcelona amb el test que et plantegen alguns dels nostres membres de l’equip.

Cercar per categories